Op vrijdag 21 september is het Sint-Jansgilde uit Soerendonk afgereisd naar Alkmaar om het 425-jarig bestaan van het Alkmaarse Kaasdragersgilde bij te wonen. Het Sint-Jansgilde heeft al jarenlang een vriendschappelijke band met de kaasdragers en is al tweemaal eerder bij hen op bezoek geweest (in 2004 en 2008). De kaasdragers zijn ook al meerdere malen in Soerendonk geweest, onder andere op de Kringgildedag in 2014.

In de ochtend heeft het Sint-Jansgilde al spelend een tocht gemaakt door de binnenstad van Alkmaar naar het Waagplein waarna een vendelhulde werd gebracht aan de vele bezoekers op het Waagplein. Op het Waagplein vindt wekelijks de Alkmaarse kaasmarkt plaats. Het Sint-Jansgilde werd veelvuldig gefotografeerd door de vele buitenlandse toeristen. Vervolgens werd er door enkele kaasdragers een rondleiding verzorgd door het Waaggebouw, waar onder andere de kazen worden gewogen.

In de middag was er letterlijk een hoogtepunt door de ‘klim naar de hemel’. Omdat de Grote Kerk of Sint Laurens Kerk in Alkmaar 500 jaar bestaat in 2018 is er de mogelijkheid om de kerk via de buitenzijde te beklimmen middels een enorme steigertrap. Aangekomen op het balkon op 20 meter hoogte was er de mogelijkheid om boven in de kerk "Het laatste Oordeel" te aanschouwen, een schitterende gewelfschildering van Jacob van Oostsanen!. Vanaf het op 20 meter liggende balkon kon men vervolgens de klim voortzetten naar het dak van de kerk op 40 meter hoogte, ter hoogte van de klokken, van waaruit men kon genieten van geweldig uitzicht over Alkmaar. Ondanks het stromachtige weer heeft iedereen genoten van dit hoogtepunt en het prachtige uitzicht over stad en Land. Na de intensieve klim was er de gelegenheid om de kaasdragers te feliciteren op de receptie in de Grote Kerk van Alkmaar, waar later ook de feestavond plaats vond, waar door het Sint-Jansgilde nog een optreden werd verzorgd. Door de vendeliers werd in de kerk nog een vendelhulde gebracht en de wedstrijd tamboers brachten nog mars ten gehore voor alle aanwezig gasten. Ook Rob de Nijs heeft op deze avond nog opgetreden. Het was een geslaagde feestavond.

Op zaterdag is het gilde vervolgens op de terugweg naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen geweest en ’s avonds terug in Soerendonk volgde nog een gezamenlijk afsluitend diner. Het was een zeer geslaagd weekend.
Het gilde kijkt al uit naar hun 375 jarig bestaan wat ze op 31 augustus en 1 september 2019 groots wil gaan vieren. Wellicht dat u de kaasdragers dan gaat zien in Soerendonk.

Het gilde op 40 meter hoogte op de grote kerk in Alkmaar.  Het Sint-Jansgilde samen met het kaasdragersgilde Alkmaar.
  Het gilde tijdens het 425-jarig bestaan van de kaasdragers uit Alkmaar.