Op maandag 6 juni, tweede pinksterdag, gingen de 52 gildes van kring Kempenland gebroederlijk weer de strijd aan tijdens de 78ste Kringgildedag. Na twee jaar van geen Kringgildedagen durfde het Sint  Anna gilde van Riethoven de bal op te pakken om de Kringgildedag van Kring Kempenland te organiseren in 2022.

Alle gildebroeders en gildezusters, niet alleen van het sint-Jansgilde Soerendonk, waren weer blij om er gezamenlijk een ouderwets gezellige dag van te maken waarbij samen zijn en verbroedering centraal stond.
Op tweede pinksterdag, met een gezegend feestterrein, waren de weergoden het Sint Anna gilde gelukkig gunstig gezind. Het Sint Jansgilde was ook van de partij om zich samen met de andere 51 gildes uit Kring Kempenland te presenteren in de optocht en om aan de diverse wedstrijden deel te nemen. Het werd een mooie gezellige dag en het weerzien met de bevriende gildebroeders en zusters was iets wat we allemaal hadden gemist. Na de optocht en de massale opmars en de diverse toespraken was het tijd om van start te gaan met de wedstrijden. Door de leden van het Sint-Jansgilde werd in de diverse wedstrijd categorieën deelgenomen, zowel individueel als bij de groepen. Het Sint Jansgilde was
dan ook nagenoeg in alle wedstrijddisciplines vertegenwoordigd. Keizer Jo Feijen liet deze dag zien dat hij vijftig jaar geleden, in 1972, niet voor niets keizer is geworden. Bij het geweer schieten voor het keizerskruis liet hij zien dat hij nog altijd de vogel weet te vinden.
Zowel voor de toeschouwers als de gildebroeders en gildezusters, die de wedstrijden wilden volgen was het een over en weer steken van de wedstrijdvelden. Voor de vendeliers, zowel individueel als in groepsverband, was de wind een extra moeilijkheidsfactor en het draaien van de vlaggen was hiermee een ware strijd.
Diezelfde wind was ook een last voor de handboog en kruisboogschutters.
Aan het einde van de middag nadat de wedstrijden waren afgelopen werd er nog gezellig nagepraat onder het genot van een drankje in de feesttent.

Tijdens de prijsuitreiking mocht het Sint Jansgilde een viertal prijzen in ontvangst nemen: een derde prijs in de optocht, een eerste prijs voor de mooiste koningsmantel bij de tentoonstelling die mooi verzorgd was door Annie Staals-Jacobi, een tweede prijs, na loting, voor vendelier Roel Smits en een eerste prijs voor tamboer Twan Winters in de klasse C. Kortom een mooi resultaat voor het Sint Jansgilde.

 

 Groep Sint-Jansgilde Soerendonk KGD 2022
  Sint-Jansgilde Soerendonk tijdens de Kringgildedag te Riethoven.